Πρόγραμμα "Επόμενος σταθμός Βικτώρια"

V.S.P.

Σε απόσταση 100 μέτρων από την πλατεία Βικτωρίας, το σχολείο μας δεν θα μπορούσε παρά να έχει επηρεαστεί από τη ζωή στην περιοχή. Κι έτσι ήταν από τα πρώτα που συμμετείχε σε προγράμματα της ομάδας του Victoria Square Project σε συνεργασία με World Human Forum, MOnuMENTA, Karpos και με το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Αθήνας.

Tο πρόγραμμα «Επόμενος σταθμός: Βικτώρια», προσπάθησε να καταγράψει τα ίχνη των σχέσεων Ελλάδας και Γερμανίας μέσα στον χρόνο, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στη γειτονιά αλλά και στη μνήμη των κατοίκων. Οι ομάδες των παιδιών με τους συνοδούς τους περιηγήθηκαν στις γειτονιές της Αθήνας που επηρεάστηκαν από το γερμανικό στοιχείο και φωτογράφισαν τοπόσημα και κτήρια. Οι φωτογραφίες αυτές με την καθοδήγηση των υπεύθυνων του Καρπού, επεξεργάστηκαν και στη συνέχεια εκτέθηκαν στο χώρο του Victoria Square Project.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Επόμενος Σταθμός Βικτώρια» γνώρισαν σε βάθος την περιοχή που ζουν και την ιστορία της και πήραν μέρος σε πολλές δραστηριότητες και εκδηλώσεις. Στον σύνδεσμο https://www.victoriasquareproject.gr/nsv?lang=el υπάρχει βίντεο με τη συζήτηση με τίτλο“Ίχνη διαπολιτισμικότητας στο αστικό τοπίο: Το προσωπικό βλέμμα και η συλλογική αφήγηση”. στην οποία πήραν μέρος οι συνεργάτιδες του προγράμματος Ειρήνη Γρατσία, Μαρία Λεωνίδα και Αγγελική Τσέλιου θα συνομιλήσουν με τους Μαρία Σαμπατακάκη, ιστορικό και ιδρύτρια του συνεργατικού σχήματος παραγωγής Δημόσιας Ιστορίας “Historistai“, Γιώργο Σαχίνη, σκηνοθέτη και διαχειριστή στην ομάδα “Όχι Παίζουμε / UrbanDig Project”, Αγγελική Ηλία, διευθύντρια 2ου ΓΕΛ Αθήνας – Θεόδωρος Αγγελόπουλος και Χάρη Μπίσκο, αρχιτέκτονα, επικεφαλής του συνΑθηνά.

Next Station Victoria

At a distance of 100 meters from Victoria Square, our school could  but have been affected by life in the area. So it was one of the first to participate in the V.S.P.  team’s programs. The students who participated in the “Next Station Victoria” program got to know in depth the area they live in and its history.